Seminar PT3

Seminar PT3
Berminat: 03-21483314

Monday, November 30, 2009

Karangan 1...Punca-punca Kemalangan Jalan Raya


Karangan 1

Kadar kemalangan jalan raya begitu meningkat setiap tahun.

Huraikan punca-puncanya.


Kemalangan jalan raya ialah peristiwa ngeri yang biasanya melibatkan perlanggaran dua kenderaan atau lebih di jalan raya atau pun lebuh raya. Kemalangan sebegini biasanya boleh membawa kecederaan dan juga kematian. Negara kita merupakan antara negara yang mempunyai angka kematian akibat kemalangan yang tinggi. Oleh itu ada banyak punca yang harus kita kaji untuk memahami masalah ini.

Punca pertama ialah kemalangan disebabkan oleh kecuaian pemandu itu sendiri ketika menggunakan jalan raya. Ramai pemandu yang memandu dalam keadaan mabuk dan mengantuk atau tidak sedarkan diri. Ada juga yang tidak suka menjaga kenderaan mereka lalu kemalangan boleh berlaku kerana masalah brek, tayar dan sebagainya. Mereka tidak menghiraukan keselamatan orang lain ketika memandu kerana menganggap mereka cekap mengawal stering kenderaan. Jadi, kemalangan mudah berlaku akibat kecuaian mereka ini.

Selain itu kemalangan juga disebabkan oleh keadaan jalan raya yang tidak baik. Biasanya jalan raya menjadi lebih bahaya ketika waktu hujan turun kerana air hujan menyebabkan jalanraya menjadi lebih licin lalu sukar untuk dikawal jika pemandunya tidak berhati-hati. Begitu juga dengan keadaan jalan raya yang tidak lurus dan turun naik yang menyukarkan pemandu untuk memberi tumpuan lalu mudah berlakunya peristiwa ngeri ini. Maka, keadaan jalan raya harus diubah supaya menjadi lebih selamat buat pengguna jalan raya.

Malah, ada pihak yang menyalahkan pemandu baru yang menyebabkan kemalangan terus menerus berlaku di negara ini. Mereka dikatakan tidak mahir untuk mengawal kenderaan terutama ketika dalam keadaan kecemasan yang menyebabkan banyak yang panik. Golongan muda juga diselar kerana mereka biasanya suka memandu dengan bahaya dan laju. Sesungguhnya, satu alat mekanisme baru harus dicari untuk memastikan tahap pemanduan pemandu baru mencapai piawaian yang baik.

Jumlah kemalangan bertambah juga berkaitan dengan jumlah kenderaan yang bertambah setiap tahun. Pertambahan bilangan kenderaan menjadikan lalu lintas begitu sibuk dan penuh dengan kenderaan. Sudah pasti keadaan ini meningkatkan peratusan untuk sesuatu kemalangan itu berlaku di jalan raya. Jelaslah, semakin banyak kenderaan di jalan raya risiko untuk kemalangan berlaku amat tinggi.

Kesimpulannya, kadar kemalangan jalan raya di negara ini begitu menakutkan kita semua. Satu usaha yang berani harus dilaksanakan oleh pihak berkuasa untuk menghalang masalah ini menular lagi. Kita harus sedar bahawa nilai nyawa manusia begitu berharga. Pandu cermat jika selamat.

15 comments:

ila said...

terima kasih .
karangan ini sangat relevan isinya.

cikgu boleh tak share karangan spm sekali?

Special Life Of Marianah Beb said...

assalammualaikum cikgu.. boleh saya tahu berapa isi yang ad dalam ni??

Kisah Yg Terungkap said...

tdk lgi ke yg lebih isinya

ika said...

terima kasih yer....karangan ini mmang betul 2 relevan isinya...

sakura said...

peh!!!!syoknya baca dapat karangan free nak tahu tak karangan ni ada kat buku bitara thn6 m/s 17bahagian b bahasa malaysia rangka dia adakat buku bitara thn 6 bahasa malaysia thn2012

rubenthra said...

terima kasih...

karangan ini membantu saya banyak untuk membuat kerja rumah yang cikgu bagi.....

rubenthra said...

terima kasih...

karangan ini membantu saya banyak untuk membuat kerja rumah yang cikgu bagi.....

Xandra yeoh said...

terima kasih kerana telah memebantu saya dalam karangan

feyfa erwan said...

terima kasih

Aina Misha said...

Terima kasih..karangan ni banyak membantu saya.. ^_^

parvin raj said...

this is good essay

Vinoothan said...

Terima kasih

Vinoothan said...

Terima kasih

Unknown said...

Thank you

Unknown said...

Thank you