Seminar PT3

Seminar PT3
Berminat: 03-21483314

Thursday, July 22, 2010

Isu Semasa: Lagi lagi UPSR dan PMR Mansuh?


Pemansuhan UPSR dan PMR

Setiap hari ramai sahabat-sahabat saya yang bertanya kepada saya tentang tindakan kerajaan untuk menghapuskan UPSR dan PMR. Jawapan saya mudah sahaja, kerajaan hanya baru membuat cadangan dan keputusan muktamad belum lagi dibuat kerana semua pihak sedang memberikan hujah-hujah mereka sama ada hendak menamatkan peperiksaan ini atau tidak.

Namun, saya ada menyuarakan rasa tidak senang dengan ura-ura ini kerana setiap kali perubahan dilakukan kerajaan pasti akan membuat perubahan sebelum sebarang bukti atau kesan pelaksanaan dasar itu kelihatan. Lihat sahaja usaha untuk mengukuhkan penggunaan bahasa Inggeris yang nampaknya terus ditamatkan begitu sahaja. Sekarang kita hendak menamatkan dua peperiksaan pula.

Semua pihak memang ada hujah yang bernas tetapi kita lupa mungkin system pendidikan itu sendiri perlu perubahan. Bagaimana dengan jumlah guru yang ada di negara ini? Bagaimana pula dengan beban kerja mereka? Bagaimana pula dengan pencapaian pelajar yang sememangnya tidak suka belajar tetapi mahir dalam bidang yang lain seperti teknikal dan kemahiran lainnya? Inilah aspek yang jarang kita berikan perhatian.
Setahu saya kerajaan tidak membuat meja rundingan untuk membicarakan masalah guru, masalah kelas yang terlalu besar, masalah gaji guru yang rendah bersama-sama beban kerja yang tinggi dan juga masalah subjek-subjek Geografi, Ekonomi Prinsip Akaun dan bahasa yng gagal diberi penekanan itu. Kita ada masalah lain yang lebih serius tetapi kerajaan hanya mahu memansuhkan peperiksaan sahaja.

Kita suka membakar kelambu kerana marahkan nyamuk. Kita suka melakukan perkara yang tidak ada kaitan dengan masalah itu semata-mata untuk mendapat keuntungan lain pula. Kerajaan harus membuat perubahan pendidikan tetapi perubahan itu mestilah jujur demi kemajuan pelaja bukannya untuk mengaut keuntungan peribadi pula.

No comments: