Seminar PT3

Seminar PT3
Berminat: 03-21483314

Thursday, July 15, 2010

Karangan 8 : Impak Kejuruteraan Genetik Terhadap Manusia?


Karangan 8

Kejuruteraan genetik membawa manfaat yang banyak kepada manusia. Walau bagaimanapun, kesan negatifnya juga tidak boleh diabaikan.

Huraikan pernyataan ini.


Kejuruteraan genetik meliputi bidang penyelidikan dan pengubahsuaian genetik manusia, haiwan dan tanaman. Sudah banyak kejayaan yang dicapai oleh penyelidik-penyelidik luar negara dalam aspek ini sehingga ada yang mendapat liputan meluas media massa antarabangsa. Namun, setiap teknologi itu pasti ada kesan baik dan buruknya.

Kemungkinan aspek positif kejuruteraan genetik ini adalah kepada pasangan suami isteri yang tidak mempunyai anak. Kini, sudah ada teknologi dan kaedah yang membolehkan pasangan yang sebegini mempunyai anak dengan mudah dan selamat. Kewujudan anak dalam sesuatu keluarga itu sudah pasti mampu memberikan lebih suasana ceria yang diimpikan oleh manusia.

Malah, teknologi sebegini juga boleh membuat penyelidikan awal untuk menentukan bahawa anak yang bakal dilahirkan itu tidak mengalami sebarang kecacatan tertentu. Tindakan membuat penentuan genetik sebegini sudah pasti mampu memberikan satu ketenangan kepada ibu bapa yang bakal menerima anak dalam kehidupan mereka.

Malah, kejuruteraan genetik juga sudah mula memberi kesan positif dalam kes-kes jenayah dan sivil. Kalau dahulu pihak polis sukar untuk menahans eserang tanpa sebarang bukti yang konkrit kini masalah itu semakin menghilang kerana penggunaan teknologi ini akan memudahkan polis mengesan penjenayah. Dalam masa yang sama, penjenayah juga akan berfikir dua kali sebelum melakukan sebarang tindakan jahat kerana sedar sebarang tinggalan genetik mereka pasti mampu dikesan oleh polis dengan mudah.

Impak yang paling menarik yang dibawa oleh teknologi ini ialah industri ternakan akan mampu diperluaskan. Sudah pasti lebih banyak baka ternakan yang berkualiti tinggi mampu dihasilkan dengan mudah dan cepat. Hasil ternakan yang sebegini memberikan manusia satu sumber protein yang penting untuk memastikan keseinambungan kehidupan manusia. Penternak tidak akan mengalami sebarang masalah kritikal untuk menghasilkan hasil yang baik.

Namun, kejuruteraan genetik juga membawa impak negatif hang harus diberikan penekanan oleh masyarakat. Akan wujud golongan tertentu yang akan menggunakan teknologi ini untuk melakukan sesuatu yang bertentangan dengan ajaran agama dan perundangan. Tindakan mengklonkan manusia untuk sesuatu yang berunsur negatif akan menyusahkan masyarakat. Bayangkan penjenayah mampu bertukar wajah dengan mudah lalu menyukarkan pihak polis menahan mereka daripada melakukan jenayah berulang kali.

Kesimpulannya, teknologi genetik memang baik buat manusia Cuma kita harus sedar limitasi yang wujud. Sebarang usaha menggunakan teknologi ini untuk membawa masalah kepada kehidupan manusia hendaklah diharamkan oleh kerajaan. Teknologi dihasilkan untuk memudahkan kehidupan manusia dan bukannya membawa impak negatif.

No comments: