Seminar PT3

Seminar PT3
Berminat: 03-21483314

Tuesday, August 10, 2010

Karangan PMR 2010: Keistimewaan-keistimewaan Novel Anda Baca?


Anda telah membaca sebuah novel yang dihadiahkan oleh sahabat anda.

Nyatakan keistimewaan-keistimewaan dari segi cerita yang disampaikan dalam novel tersebut.


Membaca merupakan jambatan ilmu menjadi cogan kata penting yang menyebabkan saya suka membaca. Aktiviti membaca menjadikan kehidupan saya lebih bermakna berbanding dengan melakukan aktiviti yang lain. Pada saya novel yang banyak keistimewaannya ialah novel panas Salju karya Talib Samat.

Pada saya novel ini begitu istimewa kerana mengungkapkan tema pengorbanan seorang ibu kepada anaknya yang sedang menghadapi masalah. Bsuharah sanggup mendermakan hatinya kepada Nadhirah dengan harapan anaknya itu mampu meneruskan kehidupan dengan sempurna. Bushrah menjadikan saya begitu memahami dan terharu dengan pengorbanan yang dilakukan oleh seorang ibu kepada anaknya.

Selain itu novel ini juga istimewa kerana watak Zulkifli yang memperlihatkan sikap ketahanan yang kental. Beliau sanggup melakukan apa-apa sahaja demi keselamatan anaknya itu walaupun sedar anaknya itu dalam bahaya. Tindakan beliau menggunakan akhbar sebagai jalan terakhir mendapatkan bantuan setelah berusaha membuktikan betapa pentingnya ayah memiliki sikap sedemikian.

Pada masa yang sama watak Tan Sri Shamsuddin dalam novel ini membuktikan bahawa kekayaan seseorang itu hendaklah dikongsi dan bukannya digunakan untuk kepentingan sendiri sahaja. Kesanggupan beliau mendermakan sejumlah wang untuk memastikan pembedahan Nadhirah mampu dilaksanakan sesuatu yang harus dipandang tinggi. Kita juga harus ingat bahawa Tan Sri Shamsuddin tidak mengenali Zulkifli mahupun Nadhirah tetapi memahami penderitaan keluarga mereka itu.

Novel ini juga istimewa kerana memaparkan konsep perpaduan yang ketara dalam negara ini. Sikap saling menolong yang dipaparkan dalam novel ini seperti ketika Zulkifli membantu satu keluarga yang mengalami kemalangan membuktikan sikap menolong melepasi batasan warna kulit. Jelaslah, novel ini mampu mngetengahkan betapa perpaduan itu sesuatu yang penting dalam kehidupan.

Kesimpulannya, novel Panas Salju memiliki pelbagai keistimewaan yang mampu menarik minat pembaca. Sebagai remaja semua keistimewaan ini mampu menarik minat untuk terus membaca dan menilai diri sendiri pula. Novel sebeginilah yang harus lebih banyak dihasilkan di negara ini.

No comments: