Seminar PT3

Seminar PT3
Berminat: 03-21483314

Saturday, September 29, 2012

KARANGAN PMR 2012....CIRI-CIRI SEKOLAH SELAMAT?


Berita tentang keselamatan sekolah telah menjadi bahan perbualan masyarakat.
Huraikan ciri-ciri sekolah selamat.

Sekolah yang selamat bermaksud tidak berlakunya kejadian yang boleh menjejaskan keselamatan pelajar dan guru di situ. Antara kejadian yang pernah berlaku di kawasan sekolah ialah kejadian pergaduhan, kecurian, dan perkosaan. Oleh itu, wujud pelbagai ciri yang menjadikan sesebuah sekolah itu selamat pada mata masyarakat umum.

Ciri yang paling mudah ialah pihak sekolah menempatkan pengawal keselamatan di pintu masuk sekolah itu. Pengawal ini juga boleh meronda kawasan sekolah mengikut masa tertentu sebagai usaha memastikan keselamatan sekolah terjaga. Jadi, tindakan menggaji pengawal keselamatan menjadi langkah mudah untuk memastikan sekolah selamat.

Selain itu, setiap bilik di sekolah itu perlulah dilengkapi dengan alat pemadam api yang mudah untuk diperoleh. Maknanya, pelajar bukan sahaja diberi latihan menggunakannya tetapi hendaklah diletakkan di tempat yang paling strategik untuk keberkesanan penggunaannya kelak. Jelaslah, alat pemadam api boleh memastikan kebakaran yang berlaku dikawal sebelum ketibaan pihak bomba.

Tambahan pula, sebuah sekolah yang selamat turut memiliki pelan arah keselamatan apabila berlakunya sebarang kejadian seperti kebakaran, banjir, dan sebagainya. Pelan ini memudahkan pelajar mengetahui tindakan yang harus diambil oleh mereka dan arah yang dituju ketika perkara kecemasan berlaku. Sebenarnya, kewujudan pelan sebegini memastikan pelajar dapat menyelamatkan diri dalam keadaan tenang dan teratur apabila berlaku sesuatu perkara buruk.

Kewujudan pengawal lalu lintas terutama di kawasan sekolah yang berhampiran jalan utama lalu lintas turut penting dalam menjamin keselamatan penghuni sekolah. Pengawal ini akan memastikan pelajar melintas jalan dengan selamat dan memerhatikan persekitaran ketika pelajar sedang menunggu kedatangan ibu bapa mereka itu. Sesungguhnya, pengawal lalu lintas menjadikan pelajar lebih selamat ketika keluar dari kawasan sekolah.

Kesimpulannya, setiap sekolah hendaklah memberi penekanan terhadap aspek keselamatan pelajar mereka. Jika pihak sekolah masih berdolak-dalih dalam hal ini sudah pasti sesuatu tragedi hanya menanti masa sahaja untuk berlaku. Mungkin sudah sampai masanya pihak sekolah melihat keselamatan pelajar melebihi segala-galanya sebelum nasi menjadi bubur.

18 comments:

Amirul Fahmi said...

nice ty

Rukesh King said...

helpful to me

Rukesh King said...

good for copy karangan

SITI NUR ASMIERA ASMIERA said...

thank you for karangan bm

Unknow Name said...

Terbaikk :)

Bich King said...

Saya calon pt3 huhuhu.

Bich King said...

Saya calon pt3 huhuhu.

Muhd Anuar Hafiz Rozamizah said...

Susah PT3 thun nie

amar ruzaini said...

Tq untuk karangan ni

Shahir Hariz said...

Harap² bole pakai tok pt3

Shahir Hariz said...

Harap² bole pakai tok pt3

King Shankar said...

Uhuuu

Unknown said...

Oh tq info

Jeevan raj said...

I nak faktor sekolah selamat..... Ada X ?

anix aqxllah said...

thanks for help me in this karanggan

Laxus Dreyar said...

👍👍

Unknown said...

stupid karaGAN SO CHEAP

Unknown said...

Buat la sendiri pergi tengok orang punya pulak....noob